Spis fisk i sæson

Vidste du, at:

  • 57 % af de danske danske forbrugere foretrækker fisk fanget af danske fiskere (You Gov, 2018)
  • 56 % af de danske forbrugere mener, at den danske fiskebranche tilbyder sund fisk af høj kvalitet (You Gov, 2018)


Køb dansk fisk, og støt de danske fiskere. Dansk fisk er godt for vores miljø, vores økonomi og for dig.

Se også skemaet over sæsonens mest almindelige fisk måned for måned.

Danske østers i sæson – derfor passer champagne så godt til

Limfjordsøsters er i sæson fra efteråret til foråret, når vandet i de danske farvande er koldt, hvilket betyder, at det netop nu er de perfekte forhold til at fange østers.

Men hvad er egentlig det bedste at servere til et skaldyrsbord med ”havets karameller”? For mange går østers hånd i hånd med champagne eller anden mousserende vin, men hvorfor egentlig det? 

Smag for Livet har undersøgt smagen i østers og fundet frem til, hvorfor den udsøgte delikatesse passer så godt sammen med champagne. Er det baseret på sociale normer, eller er der simpelthen en smagssynergi, når man spiser de to eksklusive fødevarer sammen?

Gastrofysiker og smagsekspert, Ole G. Mouritsen, er sammen med sit team gået videnskabeligt til værks og har fundet frem til, at en af grundene er den såkaldte umami-synergi, som opstår når østers skylles ned med den mousserende franske vin:

"Det helt særlige ved umami-smagen og umami-synergi er, at det er evolutionært betinget, at vi alle eftertragter umami. Umami-synergi er det princip, som vi mener ligger bag, at champagne videnskabeligt set er en god ledsager til østers." 

Læs hvorfor vi er så vilde med umami og hvad der er særligt ved champagne som partner til østers i denne artikel af Smag for Livet.

Fisk i sæson
- Skemaet viser, hvilke fisk der er i sæson netop nu

Få ugens 2 opskrifter


Samtykke (GDPR) ?

Fisk 2 gange om ugen  -  Axelborg, Axeltorv 3, 4. sal  -  1609 København V  - Kontakt os på telefon 33 39 40 28