Omega-3 fedtsyrer i fisk

Omega-3 fedtsyrer, er sunde fedtsyrer, som især findes i fede fisk. Typisk udgør omega-3 fedtsyrerne omkring 25% af fiskens fedtindhold. Omega-3 fedtsyrer er livsnødvendige for os mennesker, og skal derfor være til stede i små mængder i vores kost. 

Mange danskere får ikke nok omega-3 og bør derfor have fokus på at indtage den anbefalede mængde – helst gennem kosten.

Hvor får jeg omega-3 fra?

Fisk er hovedkilde til de langkædede omega-3 fedtsyrer DHA og EPA. Især fede fisketyper har et højt omega-3 indhold. De officielle Kostråd anbefaler derfor at spise mindst 350 g fisk om ugen, heraf mindst 200 g fede fisk som fx laks, ørred, sild og makrel, så man kan opnå det anbefalede indtag af omega-3.

Udover fisk kan man også finde omega-3 fedtsyren ALA i planteolier, nødder og frø.

Hvilke fisk er rige på omega-3?

  • Makrel
  • Sild
  • Ørred
  • Laks
  • Hellefisk

Det er især de fede fisk, som indeholder masser omega-3, men stort set alle fisk og skaldyr indeholder omega-3 i større eller mindre grad.

Hvor meget omega-3 skal jeg spise?

Det anbefales, at mindst 1 % af energien fra din mad kommer fra omega-3 fedtsyrer. Et indtag på mindst 2,4-3,6 g vil ofte være passende for voksne. Se hvor meget omega-3 der er i forskellige fisk i vores tabel over næringsstoffer.

Når du spiser fisk flere gange om ugen, har du mindre risiko for at få hjerte-kar-sygdomme i forhold til personer, som sjældent spiser fisk. Derudover er omega-3 vigtigt at få nok af under graviditet


Se indhold af fedt i øvrige fisk i skemaet her

 

Kilde: Fødevarestyrelsen

Fisk i madpakken?
- Se mere her

Sådan laver du sushi
- Se mere her

Få ugens 2 opskrifter


Samtykke (GDPR) ?

Fisk 2 gange om ugen  -  Axelborg, Axeltorv 3, 4. sal  -  1609 København V  - Kontakt os på telefon 33 39 40 28