600 g torskefilet Bagte rodfrugter: 1 kg rodfrugter, f.eks. kartofler, gulerødder, persillerod, pastinak og selleri 2 løg i både 1-2 spsk olie Persillepesto: 35 g afskallede mandler 1 bundt bredbladet persille 1-2 fed hvidløg lidt revet citronskal fra 1 økologisk citron 1 dl olivenolie
Sådan gør du
Bagte rodfrugter:
Skær rodfrugterne i mindre stykker, og læg dem i et ovnfast fad.
Vend dem med olie, salt og peber, og bag dem i ovnen ved 180 grader i 30-40 minutter, til de er møre.
Persillepesto:
Rist mandlerne let på en tør pande, til de bliver lysebrune. Lad dem afkøle.
Blend dem sammen med persille, hvidløg, citronskal og olie til en lind pesto.
Smag pestoen til med salt og peber.
Fisk:
Læg torskefileterne i et ovnfast fad smurt med lidt olie.
Krydr fileterne med salt og peber.
Smør pestoen på fisken i et jævnt lag.
Bag fisken i ovnen i 10 minutter ved 180 grader.
Tip: Du får det bedste resultat, når fiskestykkerne er nogenlunde lige tykke, så de bliver bagt ens. Fold evt. det tynde stykke ind under fisken, så der bliver et dobbelt lag fisk.
Torsken har overbid, en kraftig skægtråd og en lys sidelinie. Ryg og sider er gråbrune eller grågrønne med en mængde brune, gule eller rødlige pletter. Farven varierer efter omgivelserne. Bugen er hvidlig. Torsken er ikke nogen stimefisk, men forekommer ofte i store tætheder, hvor der er godt med føde eller i forbindelse med gydning.
Den største torsk, der nogensinde er blevet fanget, var 2 meter og vejede 96 kg. I dag er det yderst sjældent at finde en torsk over 130 cm.
Levested:
Torsken lever fra kysten til 600 meters dybde ved temperaturer mellem...