400 g fisk, f.eks. rødfisk, havkat, torskefisk el. fladfisk 200 g muslinger evt. 150 g små blæksprutter 200 g rejer med skal 1 løg 2 fed hvidløg 2 røde peberfrugter 2 tomater 50 g chorizopølse 1 spsk olivenolie 4 dl paellaris 1 tsk paprika 1/4 tsk safran 2 dl hvidvin 1 liter vand, fiske- el. hønsebouillon 1 tsk salt 2 dl frosne ærter ½ dl hakket persille
Tilbehør: ½ citron i både
Sådan gør du
Hak løget, hak hvidløget fint, skær peberfrugterne i strimler, og skær tomaterne i tern.
Skær chorizopølsen i skiver, og steg den ved jævn varme i olien på en paellapande (eller en almindelig stor pande eller en flad gryde).
Svits løg, hvidløg, peberfrugter og tomater sammen med pølsen i 1 minut.
Tilsæt risene, og svits et øjeblik.
Tilsæt paprika, safran, hvidvin og vand eller bouillon samt salt, og lad risene koge ved jævn varme i 10 minutter under låg.
Skær fisken i stykker på 4 x 4 cm – fladfiskefileter kan halveres og lægges sammen.
Fordel fisk, muslinger og blæksprutter jævnt i risene. Rør ikke i risene, men ryst evt. panden, så fisk og skaldyr synker lidt ned.
Kog risene ved svag varme endnu 10 minutter.
Fordel rejerne og ærterne oven på paellaen, og kog endnu 4 minutter. Kanterne og bunden på paellaen må gerne blive sprød og bagt - dog uden at brænde på.
Drys paellaen med hakket persille, og servér den i panden med citronbåde til at dryppe over.
Anden egnet fisk: multe, havtaske
Andet egnet skaldyr: jomfruhummer, alle slags muslinger
Blåmuslingen er omgivet af to symmetriske, ovale, hvælvede, mørkeblå næsten trekantede skaller. Skallens farve er blålig hos ældre eksemplarer og brunlig hos de yngre. På indersiden er den forsynet med et lag af perlemor. Blåmuslingen kan blive op til 10 cm lang.
Levested:
Blåmuslingen lever på lavt vand - ned til 10 meters dybde. Den er meget hårdfør, og tåler store variationer i temperatur og saltholdighed samt længere tids udtørring. Udbredt i danske farvande også helt ind i Østersøen og brakvandede fjorde. Sidder fast forankret til hinanden...