Østers på flere måder

Du skal bruge:

4 personer
  • MSC certificerede østers

Der findes en række forskellige slags østers, hvor de to arter man oftest støder på, er den europæiske østers, som herhjemme kaldes limfjordsøsters (Ostrea edulis) og Stillehavsøsters (Crassostrea gigas).

De danske limfjordsøsters har været MSC certificerede siden 2012.

Se enkelte opskrifter for øvrige ingredienser

Sådan gør du

Naturel:

Rens østers (skrub, skrab rur af). Åbn østers, løsn kødet og hæld evt. væske fra.

Kan serveres med:

  • Citronsaft
  • Skalotteløg-vinaigrette (hvidvinseddike + hvidvin, lad finthakket skalotteløg trække i blandingen, hæld en smule over de ferske østers).
  • Wasabi/vodka (lidt vodka og en smule wasabi hældes over den ferske østers).

Gratinerede/i ovn:

Rens østers (skrub, skrab rur af). Åbn østers og hæld evt. væske fra. Løsn kødet, læg det tilbage i den dybe del af skallen (den flade del smides væk). Tilsæt fyld og gratinér i ovnen ca. 5-10 min v. 200 grader – vurderingssag!
Følgende er forslag til fyld – mix og kombinér som ønsket:

  • Syltede rødløg (hakkede/strimlede rødløg koges med f.eks. balsamicoeddike, rødvinseddike, frugt-/bæreddike til væsken er kogt ned, smages til med salt, peber og evt. sukker/brun farin).
  • Rugbrødsknas (krummer af smuldret rugbrød drysses over fyldet på østers inden gratinering).
  • Parmesan/revet mozzarella (drysses over inden gratinering).
  • Kryddersmør (m. f.eks. persille, dild, purløg, hvidløg…)
  • Bacon (små tern eller fine strimler).
  • Creme fraiche

På grill:

Læg de lukkede østers på grillen med den flade side opad og vent til de åbner sig (der lyder oftest et ”puf” – pas på varm væske og damp). Åbn østers, løsn kødet og læg det tilbage i den dybe skal (den flade del smides væk). Tilsæt ønsket fyld og sæt østersen tilbage på grillen og lad den tilberede færdig. Forslag til fyld som gratinerede/i ovn.

Panerede østers

Østers åbnes og kødet tages ud. Vend kødet i rasp og steg på panden i olie. Spis som de er eller brug de panerede østers i f.eks. burgere, fyldte pandekager m.m.

Østersmayonnaise

Erstat æggeblommerne i den hjemmelavede mayonnaise med østers – de har samme evne til at emulgere. Brug vandet fra østers til at justere saltsmag og konsistens.

 

Opskriften er venligst udlånt af MSC Danmark.

Få ugens 2 opskrifter


Samtykke (GDPR) ?

Østers

Østers har kraftige, gråbrune, næsten cirkulære skaller med en bladet struktur. Skallerne er ikke ens. Højreskallen er næsten helt flad, mens venstreskallen er hvælvet og har en foldet rand. Lukkemusklen er svagt gullig. De danske østers er lette at genkende, fordi de er mere runde end andre østers. Østers kan have en diameter på op til 15 cm.

Levested:

Østers lever fra strandkanten til ca. 20 meters dybde på et underlag af sten, alger eller pæle. De er udbredt langs Europas vestkyster, fra Norge til Portugal inklusive De Britiske Øer samt i visse...
Fisk 2 gange om ugen  -  Axelborg, Axeltorv 3, 4. sal  -  1609 København V  - Kontakt os på telefon 33 39 40 28