Der findes en række forskellige slags østers, hvor de to arter man oftest støder på, er den europæiske østers, som herhjemme kaldes limfjordsøsters (Ostrea edulis) og Stillehavsøsters (Crassostrea gigas).
De danske limfjordsøsters har været MSC certificerede siden 2012.
Se enkelte opskrifter for øvrige ingredienser
Naturel:
Rens østers (skrub, skrab rur af). Åbn østers, løsn kødet og hæld evt. væske fra.
Kan serveres med:
Gratinerede/i ovn:
Rens østers (skrub, skrab rur af). Åbn østers og hæld evt. væske fra. Løsn kødet, læg det tilbage i den dybe del af skallen (den flade del smides væk). Tilsæt fyld og gratinér i ovnen ca. 5-10 min v. 200 grader – vurderingssag!
Følgende er forslag til fyld – mix og kombinér som ønsket:
På grill:
Læg de lukkede østers på grillen med den flade side opad og vent til de åbner sig (der lyder oftest et ”puf” – pas på varm væske og damp). Åbn østers, løsn kødet og læg det tilbage i den dybe skal (den flade del smides væk). Tilsæt ønsket fyld og sæt østersen tilbage på grillen og lad den tilberede færdig. Forslag til fyld som gratinerede/i ovn.
Panerede østers
Østers åbnes og kødet tages ud. Vend kødet i rasp og steg på panden i olie. Spis som de er eller brug de panerede østers i f.eks. burgere, fyldte pandekager m.m.
Østersmayonnaise
Erstat æggeblommerne i den hjemmelavede mayonnaise med østers – de har samme evne til at emulgere. Brug vandet fra østers til at justere saltsmag og konsistens.
Opskriften er venligst udlånt af MSC Danmark.