450 g laksefilet uden skind og ben 2 spsk brun farin 1 fed knust hvidløg 1 tsk spidskommen 1½ tsk fiskesauce 1 citron 2 løg 1 spsk rapsolie 100 g ristede peanuts 2 cm ingefær 1 spsk kokosmel 1 lille ds. tomatkoncentrat 1 tsk karry evt. ½ chili 4 dl vand salt
Tilbehør: ris råkostsalat af hvidkål, rødkål, gulerod og forårsløg
Sådan gør du
Skær laksen i 1 cm tynde skiver.
Træk forsigtigt laksen på små træspid – rul evt. den tynde ende sammen, inden du trækker laksen på spiddet.
Bland brun farin, hvidløg, spidskommen, fiskesauce og 1 spsk citronsaft sammen til en marinade, og hæld den over laksen.
Lad laksen marinere, mens du laver jordnøddesaucen.
Hak løgene, og svits dem i olien i en gryde.
Tilsæt peanuts, revet ingefær, kokosmel, tomatkoncentrat, karry, evt. finthakket chili samt vand, og lad sucen koge i 15 minutter.
Blend til en lind sauce, hæld den tilbage i gryden, og tilsæt saft af resten af citronen.
Smag jordnøddesaucen til med salt.
Varm en pande op, og steg laksespiddene 1 minut på hver side.
Servér lakse-satayspiddene med ris og råkostsalat, og brug jordnøddesaucen til både ris, fisk og som dressing på råkosten.
Laksen er en sølvskinnende slank fisk med fedtfinne. Laksen kan kendes fra havørreden på den slankere halerod, de færre pletter under sidelinien og på, at gællegitterstavene på forreste gællebue er tornformede.
I forbindelse med gydningen bliver den mørkere, og hannen udvikler en tydelig kæbekrog. I forbindelse med gydedragten får hannens krop et rødligt skær, sorte og røde pletter, og huden fortykkes og bliver sej. Laks kaldes også atlantisk laks eller østersølaks afhængigt af levested. Laksen bliver normalt op til 120 cm, men den kan blive op til...