Dampet torsk:
600 g torskefilet uden skind og ben, skåret i 4 lige store dele
groft salt
sukker
35 g smør
1 laurbærblad
2 peberkorn
Sennepssauce:
15 g smør
3 spsk hvedemel
5 dl letmælk
1-2 spsk fiskesennep el. grovkornet sennep
groft salt
evt. hvidvinseddike
Tilbehør:
4 æg
300 g røget spæk el. 150 g bacon
1 kg skrællede og kogte små kartofler
syltede rødbeder i tern
finthakket persille
kapers
finthakket rødløg
revet peberrod
citroner skåret i både
Dampet torsk:
Sennepssauce:
Tilbehør:
Anret torsken på fire tallerkener sammen med sennepssauce og det øvrige tilbehør – eller servér tilbehøret i separate skåle, så alle selv kan bestemme, hvordan deres kogte torsk skal kombineres.
Tips: I stedet for at dampe torsken kan du bage den i ovnen i et fad med låg eller folie over. Giv den 10-15 minutter 175 grader.
I stedet for den traditionelle sennepssauce kan du lave en let dressing ved at røre 1 dl god rapsolie op med 1 spsk grovkornet sennep/fiskesennep og saften fra 1 citron.
Opskriften er inspireret af kokken Jeff Scott Fosters bud på Danmarks Nationalret, kogt torsk med sennepssauce.