1-2 ørreder (i alt 800-1000 g) 1 citron 1 bdt. krydderurter, f.eks. salvie, rosmarin, oregano, merian, citronmelisse, dild, timian el. friske laurbærblade 1 spsk raps- el. olivenolie salt og peber Italiensk kartoffelsalat: 1 kg nye kartofler 500 g grønne bønner 1 bdt. forårsløg 50 g soltørrede tomater 1 håndfuld persille 1 lille bdt. basilikum 2 spsk olivenolie 2 spsk balsamico salt og peber
Tilbehør: godt brød
Sådan gør du
Grillet ørred:
Skrab ørreden fri for skæl: Hold fisken i halen, og skrab med en gaffel i retning af hovedet – det sviner en del, så det er en fordel, hvis du kan gøre det udendørs.
Skyl ørreden, tør den af, og skær et par snit på hver side af fisken.
Fyld citronskiver og krydderurter i bugen på fisken.
Pensl fisken med olie, og steg den på en varm grill. Lad fisken blive helt færdig på den ene side, så den har sprødt skind og et fint grillmønster, inden du vender den om. På denne måde er den mindre tilbøjelig til at hænge fast i grillristen.
Krydr med salt og peber, og læg fisken på et stort fad.
Kartoffelsalat:
Skur eller skrub kartoflerne.
Kog kartoflerne møre, lad dem køle lidt af, og halvér dem.
Kog bønnerne i 4 minutter i letsaltet vand, så de stadig er lidt sprøde.
Lad dem køle af under koldt vand og dryppe af i en sigte.
Skær forårsløgene i ringe og de soltørrede tomater i strimler.
Hak persille og basilikum groft.
Pisk olie og balsamico sammen til en dressing.
Vend kartoflerne grundigt sammen med dressing, bønner, forårsløg, soltørrede tomater og krydderurter.
Smag til med salt og peber.
Servér den grillede ørred med kartoffelsalat og godt brød.
Ørred sælges ofte som forel (200-300 gram portionsfisk).
Ørreden har et rød-violet bånd langs sidelinien, som har givet fisken sit navn. Regnbueørreden har den lille karakteristiske fedtfinne, der findes på oversiden tæt på halefinnen. Den har sorte pletter over det meste af kroppen inklusive ryg, fedt- og halefinner. Den har en kort krop med et lille hoved og en mundspalte, der når så langt bagud som øjets bageste rand. Siderne er sølvskinnende med mørkere ryg og sølvhvid bug. Farven på sidelinien er kraftigst i gydeperioden. Ved længere tids ophold i saltvand...