Skip to main content

Sundhed

Populærer sundhedstemaer

Ernærings-og sundhedsanprisninger på fisk og skaldyr

Kostråd om fisk

Næringsstoffer i fisk

Omega-3 fedtsyrer i fisk

D-vitamin i fisk

Til dig der er gravid eller har små børn

Fisk eller fiskeolie?

Frisk, frossen eller på dåse

Til dig der er gravid

Blandt gravide og ammende er forvirringen ofte stor, når det gælder fisk og skaldyr. Til tider kan denne forvirring resultere i, at kvinderne helt vælger fisken fra.
Fødevarestyrelsen anbefaler i sine kostråd, at du som gravid og ammende spiser 350 gram fisk om ugen – heraf ca. 200 gram fed fisk.

Gå udenom rovfisk

Kvinder, der planlægger graviditet, er gravide eller ammer og børn i alderen 3-14 år bør ikke spise udskæringer af de store rovfisk, da de kan have et højt indhold af kviksølv. 

Rovfisk er fx rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun som fx tunbøffer. Ved selv et relativt lille indtag af store rovfisk kan man få kviksølv i skadelige mængder, hvilket kan skade udviklingen af fostres og børns hjerner. 

Læs mere om tungmetaller i fisk her.

 

Dåsetun har typisk et lavt indhold af kviksølv, da de som regel er fremstillet af små tunfisk. Der er dog undtagelser, hvor dåsetunen kommer fra større fisk som fx hvid tun eller albacoretun, som derfor kan have et større indhold af kviksølv. Gravide, ammende og børn mellem 3-14 år anbefales derfor højest at spise 1 almindelig dåsetun om ugen og ikke spise dåser af hvid tun eller albacoretun.

Det er vigtigt at bemærke, at det er sjældent at vi møder rovfisk i køledisken. Spis løs af fx. rødspætte, ising, skrubbe, torsk, kuller, kulmule, mørksej, lyssej, makrel, sild, blåmuslinger, rejer og jomfruhummer. 

 
Få dine vitaminer og mineraler

Fisk indeholder mange vigtige næringsstoffer som D-vitamin, jod, selen og omega-3 fedtsyrer. Omega-3 fedtsyrer er vigtige fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 fedtsyrer er først og fremmest vigtige for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen, indlæringsevne og hukommelse. Desuden har disse fedtsyrer en særlig betydning for, om graviditeten opnår normal længde, og om barnet har en normal fødselsvægt.

Fedtsyrerne er livsnødvendige for os, når vi vokser og udvikler os, og når vi er blevet ældre og skal ”vedligeholdes”. Derfor skal omega-3 fedtsyrer helst være til stede i vores kost.

Læs mere om vitaminer og mineraler i fisk her. 

Spis 350 gram om ugen af disse fisk...
  • Torsk
  • Rødspætte
  • Laks
  • Sild
  • Ørred
  • Makrel
  • Mørksej
  • Kulmule
  • Skrubbe
  • Ising
  • Kuller
  • Hornfisk
  • Rejer
  • Muslinger
  • Jomfruhummer
  • Krabbe m.fl.
D-vitamin under graviditet

Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at få dækket dit D-vitaminbehov.

D-vitamin er vigtigt for barnets knogleudvikling og vækst, da vitaminet er afgørende for kroppens optagelse af kalk, som skal bruges til opbygningen af knogler.

Mangel på D-vitamin kan i alvorlige tilfælde føre til engelsk syge hos børn, hvor knoglerne bliver bløde og bøjelige. Gravide anbefales at indtage 10 mikrogram (μg) D-vitamin dagligt.

Læs mere om D-vitamin her.

 
Indtag af jod som gravid

Jod indgår i de hormoner i skjoldbruskkirtlen, som regulerer kroppens stofskifte. Jod medvirker desuden til regulering af kroptemperatur og centralnervesystemets vækst i fostertilstanden og i de to første leveår.

Gravide og ammende har et større behov for jod, dels på grund af den forhøjede produktion af stofskiftehormon hos mor og foster, dels på grund af ændringer i nyrefunktionen under graviditeten, som gør, at man mister jod. Mangel på jod under graviditeten og de første år af barnets liv kan skade barnets mentale udvikling.

Fødevarestyrelsen anbefaler et indtag på 150 μg jod dagligt.

 
Selen og graviditet

Selen har en vigtig funktion som antioxidant, og har stor betydning for kroppens immunforsvar.  Selen angives desuden at nedsætte giftigheden af en række metaller såsom kviksølv, cadmium, bly, sølv, kobber og arsen.

Selenmangel menes at være årsag til forandringer i hjertemuskulaturen, en sygdom der især rammer småbørn og gravide kvinder.

Gravide anbefales at indtage 60 μg selen om dagen.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Få svar på 10 ofte stillede spørgsmål om fisk, når du er gravid.

10 hurtige om fisk, når du er gravid eller ammer

1. Må jeg spise almindelige fisk og skaldyr som torsk, rødspætte og rejer?

Svar: Ja, du skal endelig spise fisk, når du er gravid eller ammende. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du spiser 350 gram fisk om ugen – heraf ca. 200 gram fed fisk

2. Må jeg spise sushi, når jeg er gravid?

Svar: Du kan sagtens spise sushi fra restaurant eller take-away. I Danmark er der lovgivning, der stiller krav om, at al fisk til sushi skal have været frosset ned ved -20°C i mindst 24 timer. Nedfrysningen dræber eventuelle parasitter.

Hvis du selv vil afprøve dine sushi-kundskaber, skal du derfor selv sørge for at fryse fisken. Eller du kan bede din fiskehandler om fisk, der har været frosset ned, som du kan bruge til sushi.

Undgå sushi med store rovfisk, som fx tun, helleflynder og haj. 

3. Jeg er vild med makrel i tomat. Tæller det med i to gange om ugen?

Svar: Fiskekonserves som makrel i tomat, dåsetun, marinerede sild, sildepostej etc. tæller også med i det store regnskab.

Du skal have 350 gram fisk om ugen. Hvis du spiser fisk hver dag til frokost, kommer du nemt op på halvdelen af den mængde.

4. Må jeg spise laks?

Svar: Langt det meste af den laks, du finder i detailhandlen, er opdrætslaks, som du uden problemer kan spise rigeligt af ifølge Fødevarestyrelsens anbefaling om 350 gram fisk. Variér mellem fede og magre arter, og sørg for at spise ca. 200 gram fed fisk om ugen.

Laks fra Østersøen og den Botniske Bugt kunne tidligere have et for højt indhold af miljøgifte, på grund af forurening i disse farvande. I dag er der indført forbud imod fiskeri af store laks over 6 kg. Mindre laks kan spises uden problemer. Som gravid eller ammende kan du derfor roligt spise laks fra Østersøen ifølge Fødevarestyrelsens anbefaling.

5. Jeg elsker blåmuslinger, men må jeg stadig spise dem når jeg er gravid?

Svar: Hvis skaldyrene er varmebehandlet, er der ingen fare for bakterier, så nyd du bare dine blåmuslinger.

6. Må jeg spise rovfisk?

Svar: Kvinder, der planlægger graviditet, er gravide eller ammer og børn i alderen 3-14 år bør ikke spise udskæringer af de store rovfisk, da de kan have et højt indhold af kviksølv.

Rovfisk er fx rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun som fx tunbøffer.

Ved selv et relativt lille indtag af store rovfisk kan man få kviksølv i skadelige mængder, hvilket kan skade udviklingen af fostres og børns hjerner. 

7. Må jeg spise dåsetun?

Svar: Dåsetun har typisk et lavt indhold af kviksølv, da de som regel er fremstillet af små tunfisk. Der er dog undtagelser, hvor dåsetunen kommer fra større fisk som fx hvid tun eller albacoretun, som derfor kan have et større indhold af kviksølv.

Gravide, ammende og børn mellem 3-14 år anbefales derfor højest at spise 1 almindelig dåsetun om ugen og ikke spise dåser af hvid tun eller albacoretun.

8. Hvis jeg ikke spiser fisk, kan jeg så spise fiskeoliekapsler?

Svar: Hvis du slet ikke spiser fisk, er fiskeoliekapsler et godt alternativ. Men husk, med fiskeoliekapsler får du ikke fiskens gode vitaminer og mineraler.

9. Er der noget, jeg bør være særlig opmærksom på med hensyn til fisk?

Svar: Når du er gravid, skal du altid huske at tilberede fisken ved enten at dampe, stege, ryge eller fryse den, således at eventuelle bakterier og parasitter i fiskekødet undgås.

Desuden er det særligt vigtigt, at du overholder opbevaringstemperaturen, samt holder øje med holdbarhedsdatoen, da du som gravid er særlig sårbar overfor eventuelle bakterier. Gå udenom rovfisk.

10. Må jeg spise fisk, når jeg ammer?

Svar: I ammeperioden gælder de samme kostråd, som under en graviditet. Det er vigtigt at spise sundt og varieret, fordi maden skal dække både din og dit barns ernæringsmæssige behov.