Til dig der er gravid

Blandt gravide og ammende er forvirringen ofte stor, når det gælder fisk og skaldyr. Til tider kan denne forvirring resultere i, at kvinderne helt vælger fisken fra.

Fødevarestyrelsen anbefaler i sine kostråd, at du som gravid og ammende spiser 350 gram fisk om ugen – heraf ca. 200 gram fed fisk.

Gå udenom rovfisk

Kvinder, der planlægger graviditet, er gravide eller ammer og børn i alderen 3-14 år bør ikke spise udskæringer af de store rovfisk, da de kan have et højt indhold af kviksølv. 

Rovfisk er fx rokke, helleflynder, oliefisk (escolar), sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart og tun som fx tunbøffer. Ved selv et relativt lille indtag af store rovfisk kan man få kviksølv i skadelige mængder, hvilket kan skade udviklingen af fostres og børns hjerner. 

Læs mere om tungmetaller i fisk her.

Dåsetun har typisk et lavt indhold af kviksølv, da de som regel er fremstillet af små tunfisk. Der er dog undtagelser, hvor dåsetunen kommer fra større fisk som fx hvid tun eller albacoretun, som derfor kan have et større indhold af kviksølv. Gravide, ammende og børn mellem 3-14 år anbefales derfor højest at spise 1 almindelig dåsetun om ugen og ikke spise dåser af hvid tun eller albacoretun.

Det er vigtigt at bemærke, at det er sjældent at vi møder rovfisk i køledisken. Spis løs af fx. rødspætte, ising, skrubbe, torsk, kuller, kulmule, mørksej, lyssej, makrel, sild, blåmuslinger, rejer og jomfruhummer. 

Få dine vitaminer og mineraler

Fisk indeholder mange vigtige næringsstoffer som D-vitamin, jod, selen og omega-3 fedtsyrer. Omega-3 fedtsyrer er vigtige fedtsyrer, som især findes i fede fisk.

Omega-3 fedtsyrer er først og fremmest vigtige for udviklingen af fosterets og spædbarnets nervesystem og hjerne, synssansen, indlæringsevne og hukommelse. Desuden har disse fedtsyrer en særlig betydning for, om graviditeten opnår normal længde, og om barnet har en normal fødselsvægt.

Fedtsyrerne er livsnødvendige for os, når vi vokser og udvikler os, og når vi er blevet ældre og skal ”vedligeholdes”. Derfor skal omega-3 fedtsyrer helst være til stede i vores kost.

Læs mere om vitaminer og mineraler i fisk her

D-vitamin under graviditet

Når du er gravid, er det ekstra vigtigt at få dækket dit D-vitaminbehov.

D-vitamin er vigtigt for barnets knogleudvikling og vækst, da vitaminet er afgørende for kroppens optagelse af kalk, som skal bruges til opbygningen af knogler.

Mangel på D-vitamin kan i alvorlige tilfælde føre til engelsk syge hos børn, hvor knoglerne bliver bløde og bøjelige. Gravide anbefales at indtage 10 mikrogram (μg) D-vitamin dagligt.

Læs mere om D-vitamin her.

Indtag af jod som gravid

Jod indgår i de hormoner i skjoldbruskkirtlen, som regulerer kroppens stofskifte. Jod medvirker desuden til regulering af kroptemperatur og centralnervesystemets vækst i fostertilstanden og i de to første leveår.

Gravide og ammende har et større behov for jod, dels på grund af den forhøjede produktion af stofskiftehormon hos mor og foster, dels på grund af ændringer i nyrefunktionen under graviditeten, som gør, at man mister jod. Mangel på jod under graviditeten og de første år af barnets liv kan skade barnets mentale udvikling.

Fødevarestyrelsen anbefaler et indtag på 150 μg jod dagligt.

Selen og graviditet

Selen har en vigtig funktion som antioxidant, og har stor betydning for kroppens immunforsvar.  Selen angives desuden at nedsætte giftigheden af en række metaller såsom kviksølv, cadmium, bly, sølv, kobber og arsen.

Selenmangel menes at være årsag til forandringer i hjertemuskulaturen, en sygdom der især rammer småbørn og gravide kvinder.

Gravide anbefales at indtage 60 μg selen om dagen.

Få svar på 10 ofte stillede spørgsmål om fisk, når du er gravid.


Kilde: Fødevarestyrelsen

Spis 350 gram om ugen af disse fisk...

 • Torsk
 • Rødspætte
 • Laks
 • Sild
 • Ørred
 • Makrel
 • Mørksej
 • Kulmule
 • Skrubbe
 • Ising
 • Kuller
 • Hornfisk
 • Rejer
 • Muslinger
 • Jomfruhummer
 • Krabbe m.fl.

Fisk til børn?
- Få inspiration her

Få ugens 2 opskrifter


Samtykke (GDPR) ?

Fisk 2 gange om ugen  -  Axelborg, Axeltorv 3, 4. sal  -  1609 København V  - Kontakt os på telefon 33 39 40 28