600 g multefilet med skind 1 spsk rapsolie salt og peber 1 cm frisk ingefær 1 fed hvidløg 1 bundt forårsløg ½ chili 2 tsk rørsukker 2 spsk sojasauce saft af 2 limefrugter 4 kafir-limeblade 1 salathoved 4 tomater ½ dl peanuts 1 lille bdt. frisk koriander
Tilbehør: jasminris
Sådan gør du
Skrab skællene af fisken med en gaffel.
Skær fisken i 4 ens stykker, og skær små snit i skindet.
Varm olien op på en slip let-pande, og læg fiskestykkerne på panden med skindsiden nedad – rør ikke ved fisken de første 2 minutter.
Pres derpå en palet ned midt på hvert stykke fisk i 5-10 sekunder, hvorved hele skindsiden får kontakt med panden.
Lad fisken stege videre ved middelhøj varme, til skindsiden er gyldenbrun, vend, og steg på den anden side i ca. 3 minutter.
Krydr med salt og peber.
Hak ingefær og hvidløg fint.
Skær forårsløg og chili i tynde skiver.
Bland en marinade af rørsukker, sojasauce og limesaft sammen, og rør ingefær, hvidløg, forårsløg, chili og hele kafir-limeblade i.
Skyl og tør salaten, snit den fint, og anret den på et fad.
Skær tomaterne i tern, hak peanuts groft, og drys begge dele over salaten.
Anret den stegte fisk på salaten med skindsiden opad - skindet spises med. Hæld marinaden over fisken, og drys med frisk koriander. Servér med kogte ris.
Den tyklæbede multe er en pigfinnefisk med to adskilte rygfinner - den forreste med fire pigfinnestråler. Ryggen er blålig eller grågrøn. Siderne er sølvskinnende, og bugen er hvid. Skællene er store. Den har en lille mund med overlæbens tykkelse som øjets diameter. Hos voksne individer har overlæben hornede vorteagtige knopper. Multen bliver maksimalt ca. 80 cm.
Levested:
Multen færdes i småstimer langs kysterne og i brak- og ferskvand. Den er udbredt fra det sydlige Island og mellemste Norge til Senegal og Middelhavsområdet. Den vandrer nordpå i...