4 personer
500 g hellefiskefilet 4 stilke timian 500 g karljohansvampe (eller lign., fx rørhatte) salt og peber 1 spsk olivenolie 2 fed hvidløg 1 dl hvidvin 2 tsk frisk citronsaft
Tilbehør: kogte kartofler og godt brød
Sådan gør du
Skær hellefisken i 4 stykker, og læg dem i et ildfast fad eller i en bradepande med bagepapir.
Drys blade af 1 kvist timian på fisken, og krydr med salt og peber.
Tag hatten af de to største svampe, og skær dem i tynde skiver. Læg skiverne taglagt ovenpå fisken. Dryp med en lille smule olivenolie.
Bag fisken 10 min. ved 225 grader.
Skær resten af svampene i 2 cm tykke skiver eller tern på 2x2 cm. Halvér hvidløgene.
Varm 1 spsk olie op på en pande sammen med hvidløgene, uden at de bruner.
Steg svampene i olien ved middelhøj varme i 3-4 min.
Tilsæt hvidvin, og lad svampene simre i 5 min.
Tilsæt citronsaft samt blade fra resten af timiankvistene, og smag til med salt og peber.
Servér den bagte hellefisk med svamperagouten og kogte kartofler eller pasta.
Højrevendt fladfisk. Minder om helleflynderen, men både over- og undersiden er mørkegrå eller brunlig i modsætning til helleflynderen, der har en hvid underside. Venstre øje sidder midt i hovedets ryglinie. Den har stor mund med store spidse tænder. Hanner bliver ca. 80 cm og 6-7 kg. Hunner ca. 100 cm og 15-20 kg - højst 130 cm og 45 kg.
Levested:
Hellefisken færdes ikke kun ved bunden som de fleste andre fladfisk. Den lever ofte i 50 til 2000 meters dybde. Udbredt i det meste af Nordatlanten. Kan træffes i Skagerrak. Hellefisken er en koldtvandsfisk....