4 personer
4 stilke frisk timian 100 g sorte oliven 100 g semidried eller soltørrede tomater 4 pasteuriserede æggeblommer 1 dl god hvidvin salt og peber 500 g hellefiskefilet 150 g sukkerærter 4 kviste dild til pynt
Tilbehør: Kogte aspargeskartofler og godt brød
Sådan gør du
Tænd ovnen på 180 grader.
Hak timianblade og oliven i minihakkeren - eller med en kniv - til en fin puré.
Skær tomater i brede strimler.
Skær hellefisken i 4 stykker, og læg dem i et smurt ildfast fad.
Kom æggeblommer og hvidvin i en gryde, og pisk dem skummende ved svag varme. Pisk hele tiden, til saucen har en cremet konsistens.
Fordel saucen over fisken, og bag den i ovnen i 5 min. Den skal være gyldenbrun på toppen, giv den evt. lidt grill til sidst, hvis den endnu ikke har fået farve.
Drys de soltørrede tomater over fisken, og dryp med olivenpasta.
Servér den gratinerede hellefisk med dampede sukkerærter, og pynt med dild. Servér kogte aspargeskartofler og godt brød til.
Højrevendt fladfisk. Minder om helleflynderen, men både over- og undersiden er mørkegrå eller brunlig i modsætning til helleflynderen, der har en hvid underside. Venstre øje sidder midt i hovedets ryglinie. Den har stor mund med store spidse tænder. Hanner bliver ca. 80 cm og 6-7 kg. Hunner ca. 100 cm og 15-20 kg - højst 130 cm og 45 kg.
Levested:
Hellefisken færdes ikke kun ved bunden som de fleste andre fladfisk. Den lever ofte i 50 til 2000 meters dybde. Udbredt i det meste af Nordatlanten. Kan træffes i Skagerrak. Hellefisken er en koldtvandsfisk....