10 personer
1250 g makrelfilet, frisk 2,5 kg kogte kartofler 3 ½ kg hvide asparges, skrællet og bund knækket af 50 g smør 1½ tsk groft salt peber 5 citroner, pillet og delt i både 5 appelsiner, pillet og delt i både blandede krydderurter (persille, dild, timian)
Sådan gør du
Smør en foliebakke (fad, hvis i ovnen).
Klem kartoflerne, og kom dem sammen med asparges på foliebakken plus halvdelen af smørret.
Læg fisken ved siden af med skindsiden opad, og krydr med 1½ tsk groft salt og peber.
Sæt bakken på grillen eller fadet i ovnen ved 225 grader i ca. 12-15 minutter.
Tag fisken op lige før servering, og fjern evt. skindet.
Bland citron, appelsin, urter og det sidste smør med asparges.
Kom fisken på toppen, slut af med lidt friske urter, og så spises der.
Makrellens krop er strømlinet og torpedoformet. Ryggens grundfarve er blågrøn med uregelmæssige mørke bølgende bånd eller aftegninger ned til sidelinien. Den grønblå farve forsvinder hurtigt efter fiskens død og erstattes af en ren blå til blåsort farve. Bugen er hvid.
Haleroden har fem småfinner på ryggen og bugkanten. Forreste rygfinne har pigstråler. Ved gatfinnen sidder en lille pig. Makrellen har ingen svømmeblære og kan derfor stige og dykke meget hurtigt uden besvær. Makrellen bliver normalt 30-40 cm. Den bliver højst 60...