Kendetegn

Brosmen er en torskefisk med en langstrakt og glat krop. Den minder om langen, men har en kraftigere krop. Snuden er kort og afrundet med en lang skægtråd ved undermunden. Ryg og gatfinne er sammenvoksede, og halefinnen er kun adskilt af et indhak. Den er generelt sølvgrå, men farverne kan variere. De unge fisk har ofte brede, gule tværbånd.

Kan blive op til 120 cm lang med en maksimal vægt på 30 kg. Den bliver sjældent mere end 90 cm lang og ca. 10 kg tung.

Levested:

Brosmen er en bundfisk og lever på mellem 20 og 1000 meters dybde på hårde og klippefyldte grunde. De voksne lever mest i 200-500 meters dybde, mens de yngre lever på lavere vand. Den er udbredt i den nordlige del af Atlanterhavet og i den dybere del af Nordsøen og Skagerrak, hvor vandtemperaturen ligger mellem 0 og 10 grader. De vigtigste gydepladser findes mellem England, Island og Vestnorge. Brosmen bliver gydemoden efter 6-10 år og kan blive ca. 40 år gammel.

Føde:

Brosme lever hovedsageligt af krebs- og bløddyr, pighude samt bundfisk som fladfisk og knurhaner.

Fangstmetode:

Brosmen fanges på langline og i mindre grad med trawl. Dens levested egner sig ofte ikke til trawlfiskeri. Nordmændene fanger ca. 80% af verdens totale brosmefangst. De danske fangster af brosme fra Nordsøen og Skagerrak tages næsten udelukkende som bifangst i blandede trawlfiskerier. Størstedelen af brosmefangsten tages i den nordlige del af Nordsøen. Fiskeriet er reguleret af kvoter.

Tilberedning:

Brosmen er en fremragende spisefisk med fast, hvidt kød, der smager meget som torsk. Brosmen kan tilberedes på mange måder, fx koges, dampes eller steges.

Sæson:

Sæson hele året.

Ernæring og sundhed:

Brosmen er en mager fisk.

Få ugens 2 opskrifter


Samtykke (GDPR) ?

Fisk 2 gange om ugen  -  Axelborg, Axeltorv 3, 4. sal  -  1609 København V  - Kontakt os på telefon 33 39 40 28