Næringsstoffer i fisk

Der findes en lang række vitaminer og mineraler i fisk og skaldyr, såsom D-vitamin, B12-vitamin, jod og selen. Disse vigtige vitaminer og mineraler indtager du nemt gennem din kost, når du spiser fisk og skaldyr. Derudover indeholder fisk masser af de vigtige omega-3 fedtsyrer.

D-vitamin

D-vitamin er vigtigt for kroppens optagelse og omsætning af kalk og fosfor i dine knogler og muskler. D-vitamin får man primært fra solen i sommermånederne, men resten af året er det vigtigt at få D-vitamin gennem kosten. Især i fede fisk som fx sild, laks, og makrel samt i torskerogn og torskelever er der meget D-vitamin. Desuden findes D-vitamin i begrænset mængde i kød og æggeblommer.

Anbefalet dagligt indtag for voksne mænd og kvinder er 5-10 mikrogram (μg). Spædbørn op til 4-årsalderen anbefales 10 μg tilført dagligt som D-vitamindråber året rundt. Gravide anbefales et dagligt indtag på 10 μg D-vitamin om dagen. Det samme gør personer, som har får utilstrækkeligt med sollys. Personer over 70 år anbefales 20 μg.
 

Sammenlign næringsstofferne i fisk

Grøn = Høj, Gul = Middel, Rød = Lav

 

B12-vitamin

B12-vitamin kan ikke dannes i kroppen og skal derfor tilføres gennem kosten. Mangel på B12-vitamin kan medføre lav blodprocent og i værste tilfælde skader på nervesystemet.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at man indtager 2 µg B12-vitamin pr. dag. Dette kan nemt opnås ved indtag af fisk. 

Jod

Jod indgår i de hormoner i skjoldbruskkirtlen, som regulerer kroppens stofskifte. Ud over i fisk findes jod blandt andet i æg og mælk. Alt bord- og brødsalt er i dag tilsat jod.

Det anbefales, at voksne får 150 μg jod dagligt. Gravide og ammende anbefales henholdsvis 175 og 200 μg.

Selen

Selen har en vigtig funktion som antioxidant i kroppens celler, og har betydning for kroppens immunforsvar. Der er i de seneste år sat meget fokus på betydningen af selen blandt andet i forhold til kræftsygdomme og hjerte-kar-sygdomme. Selen findes, udover i fisk og skaldyr, også i kødprodukter, æg, leverprodukter og mælkeprodukter. 

Anbefalet dagligt indtag for voksne er 40-50 μg. Gravide og ammende anbefales 55 μg.

Du kan se en samlet oversigt over de forskellige næringsværdier i fisk og skaldyr her.

 

Fisk er en vigtig kilde til mange gode næringsstoffer, og derfor anbefaler Fødevarestyrelsen i de officielle kostråd, at man spiser fisk to gange om ugen.

 

Kilder: Fødevarestyrelsen; Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNA) 2012; Sundhed.dk; Sundhedsstyrelsen

Inspiration til fiskesuppe?
- Se mere her

Få ugens 2 opskrifter


Samtykke (GDPR) ?

Fisk 2 gange om ugen  -  Axelborg, Axeltorv 3, 4. sal  -  1609 København V  - Kontakt os på telefon 33 39 40 28