Kendetegn

Den almindelige havkat kan kendes på, at kroppen har 10-15 mere eller mindre regelmæssige mørke tværstriber ned langs siden. Grundfarven varierer fra rødbrun til gråbrun. Den har et stort hoved med et stort gab og en sammentrykket krop med lange ryg- og gatfinner. Kraniets knogler er usædvanligt stærke med meget kraftige kæbemuskler, der er i stand til at knuse muslinger, før de sluges. Den maksimale størrelse og vægt er 150 cm og 24 kg.

Levested:

Lever på mellem 1 og 500 meters dybde på fortrinsvis tangbevokset stengrund. Havkatten findes i Nordatlanten fra Hvidehavet til Grønland samt arktisk Canada. Den findes langs de skandinaviske kyster.

Føde:

Føden består af muslinger, snegle, søpindsvin, krabber og krebsdyr.

Fangstmetode:

Den fanges som en værdifuld bifangst på langline, trawl samt i garn.

Tilberedning:

Kødet er hvidt og fast. Sælges under navnet koteletfisk. Havkatten kan med fordel dampes, grilles eller ovnsteges.

Sæson:

Sæson hele året. Fanges dog mest fra februar til juli. Spisekvaliteten topper i månederne april, maj og juni

Ernæring og sundhed:

Havkatten er en halvfed fisk, der indeholder sunde enkeltumættede samt flerumættede fedtsyrer, n-3 fedtsyrer, som også kaldes omega-3 fedtsyrer. Havkatten er særligt rig på jod og selen, og den har et højt indhold af E-vitamin. Se et samlet skema over fisk og næringsværdier her.